-A-
Anime:
1950'lerden bu yana Japonya'da stil ve kullanım yönünden geliştirilen animasyon sanatı (Japon çizgifilmi).
Artistik yönden gelişmiş bir karakterizasyon, karakter tasarımı ve bununla birlikte iyi bir hikaye içerirler.
Animetal:
Japon heavy metal tarzı bir müzik türü. Klasik animelerde ana tema müzikleri (örnek Gundam, Yamato, Voltess 5) olarak kullanılırlar. En popüler zamanlarını 1990'larda yaşayan günümüzde fazla kullanılmayan bir müzik türü. 1980'lerden beri yapılan bu müzik türüne en iyi örnek Anthem verilebilir.
-B-
BGM:
İngilizce: Background Music.
Genellikle bir animenin arkaplanında çalan müzikleri ifade eder. Anime müzikleri J-Pop ya da diğer tarzlardan farklı olarak kabul edilir.
-C-
Chibi:
Aynı zamanda: Super Deformed.
Özel bir çizim tarzı. Anime ve mangalarda genellikle kız karakterlerde ortaya çıkan kısa boylu, şirin, tatlı mı tatlı bir çizim şeklidir. Bu tür karakterler beraberinde çocuksu bir ses ile seslendirilerek kendilerini tamamlarlar...
Cosplay:
Costume Play.
Türkçe: Rol yapmak.
Anime kahramanları genel olarak diğerlerinden farklı kılacak görüntülere sahiptir. Kendini diğerlerinden farklı kılan bu özellikler insanlar tarafından canlandırılabilir. Onun tarzı kıyafetler, saçlar hatta tavırlar bile bu kategoride sayılabilir.
-D-
Doujinshi:
Çizgi roman ya da çizim olarak alternatif ve resmi olmayan karakter çizimleridir.
Doujinshi'yi 3 tür olarak anlatabiliriz.
Birincisi fanart ve fanfiction olarak yapılan çizimlerdir. Bunlar fan çalışması olup yapılan bu çalışmalardan para kazanmaya çalışmak yasal değildir.
Diğer bir şekli bu tasarımlardan pornografi ürünler ortaya çıkarılmasıdır. Bu da yasal olmamakla birlikte Japonya yetişkinlere özel bu serilere karşı toleranslı davranmaktadır.
Son olarak DVD, CD, Floppy Disk ya da Internette, erotik sayılabilecek öğelere sahip fan çizimlerinin dağıtılmasıdır.
Dub:
Aynı zamanda: Dublaj (Seslendirme).
Anime orjinal versiyonları genellikle japoncadır. Herkes japonca öğrenmeyeceği için alternatif dillerde seslendirilir. Bunu genellikle distribütörler yapar. Hayranlar tarafından yapılan diğer bir şekli Fansub. DVD Paketi olarak satılan bu eserlerin çoğunda aynı zamanda altyazı sürümü de bulunmaktadır.
DVD
Digital Video Disc ya da Digital Versatile Disc olarak telaffuz edilir. Boyutu CD boyutu ile eş olmasına karşın daha çok bilgi kapasitesi alabilmektedir. Dual Layer disklerin çıkmasıyla kapasiteleri 17 GB 'a kadar çıkabilmiştir.
Anime eserleri genellikle DVD paketleri olarak satılırlar. Bu hem kalite açısından hem kolaylık açısından tercih edilen bir sistemdir. Multimedia bölümü olması diğer bir tercih nedenidir.
-E-
Ecchi:
ponca'da anlamı ifade ettiği kelime grubu: Azgınlık, cinsel sapkınlık, açık-saçık ve kötü ahlak öğeleri.
Ecchi eserler genel olarak yetişkinler içindir anlamı ifade eder. Bu tür eserlerde bir konu ve bütünlük vardır. Hentai'den farkı buradadır.
-F-
Fan art:
Aynı zamanda: Fanart (birleşik).
Bir animenin hayranları tarafından yapılan çizimlerdir. İlgili karakteri yansıtırlar, genellikle hayranı oldukları kahramanı yansıtırlar, fanfiction eserlerin artistik versiyonu diyebiliriz.
Aşağıda Özgü tarafından çizilmiş örnek bir resim görmektesiniz. Sailor Moon'un yapıt adını taşıyan karakterinden Eternal Sailor Moon isimli çalışma.
Fan Dub:
Aynı zamanda: Fandub (birleşik).
Hayranlar tarafından yapılan dublaj çalışmasıdır. Seslendirme kısmı tamamen hayranlarca yapılır. Az sayıda bulunur ve de takım çalışması gerektirir.
Fan Fic:
Aynı zamanda: Fanfic (birleşik).
Resmi yayımcısı tarafından hazırlanmamış, İlgili anime ve onun karakterleri kullanılarak, aynı zamanda yeni eklenen karakterlerle (orjinal animede olmayan) şekillendirilen hikayeler. Bunları hazırlamak belli bir yetenek ister ve genellikle internet yoluyla paylaşılır.
Fan Fiction:
Aynı zamanda: Fanfiction (birleşik).
Fanfic'den farkı konu yazılırken yeni karakterler eklenmez. Orjinal karakterlere, eser sahibinin kurallarıyla yer verirler.
Fan Sub:
Aynı zamanda: Fansub (birleşik).
Japonca olan anime eserleri için alt yazı hazırlanmasıdır. Bunu yapan kişi ya da gruplar, orjinal anime kayıtları üzerine altyazı (subtitle) uydurma teknikleri uygularlar. Bunun için daha çok bilgisayar programlarından yararlanılır. Son zamanlar digital-fansub çalışmaları bir hayli artmıştır.
Ticari ve teknik olarak yasal değildir. Buna karşın genel olarak bu işle uğraşan kişiler bir eksiği kapatmaktadırlar.
Fragman:
İngilizce: Trailer.
Anime Film reklamı, promosyonal video. Genellikle live action türü eserlerde yapılır. Tanıtım amaçlı olan bu fragmanlar anime ya da live action eserin reklamında önemli bir etkendir.
Furry:
Anime'deki hayvanların insan gibi davranışları sergilediği tarz. Buna Naruto'nun baş kahramanı örnek verilebilir.
Bu başlık diğer bir konuda bahsettiğimiz kedi kızları da kapsamaktadır.
-H-
Hentai:
Aşırı sapık öğelere rastlanabilecek, ahlaki açıdan pek etik olmayan konular ve çizimlere sahip anime tarzıdır. Diğer bir kullanım şekli H-Anime. Bunun daha ılımlısı Ecchi olarak kabul edilir.
Yetişkinlere özel hazırlanmış ticari amaçlı animelerdir.
-J-
ap-Anime:
Amerikan İngilizcesine yansımış Japon animasyon ve anime sanatı, japon çizgifilmlerinin telaffuz şeklidir. Yerel bir kullanım şekli.
Japanimation (Japanamation):
Japon Animasyonu demek.
Japanime:
"Japon Anime" demek.
-K-
Karakter Dizayn :
Animasyon öncesi karakterin dizaynını belirleme işidir. Bu dizaynı yapan Character Designer "Karakter Dizaynatörü" diyebileceğimiz kişidir.
Anime yapımı öncesi en büyük görev belki de bu kişidedir. Çünkü karakter üzerindeki her detay animeye yansıtılacaktır. Belirgin özellikleri, özel eşyaları hatta gülme şekilleri bile bu kişi tarafından belirlenecektir.
Kedi Kız :
Aynı zamanda: Cat Girl.
Animelerde ve anime tarzı çizimlerde rastlayabileceğiniz kedi-insan formundaki karakter.
Oldukça şirin çizilmesine dikkat edilir. Kulakları ve de kuyruğu vardır. Kedi tarzında davranışlar sergiler. Bazı animelerde cat-boy (kedi-oğlan) da görülebilir.
-M-
Manga:
Japon çizgi romanları, kitap şeklinde satılır, bir kitapçık, birden çok bölümü kapsayabilir.
Manga, anime'den daha önce şekillenmiş, japon çizim tarzını yansıtan kaynaklardır. Belli türleri vardır.
Mangaka:
Japonca bir terim. Manga çizerlerine verilen genel ad.
Daha farklı bir deyişle Japon çizgiroman artisti.
Mecha:
Anlam: Büyük robotlar, mekanik.
Transformers, Robotech benzeri animelerde karşılaştığınız büyük ve güçlü robotları konu edinen anime tarzıdır. Bu tür uzay, yüksek teknoloji, robot-insanlar gibi konularla birlikte geçer ve daha çok savaş konuludurlar.
-O-
OAV:
İngilizce'den:
1. Original Animated Video (OAV)
2. Original Version of Anime (OVA)
3. Original Video Animation (OVA)
25 bölümden az, CD/DVD paketlerinde satılan, orjinal anime versiyonlarıdır. OVA daha sık kullanılmaktadır.
Otaku:
Anime hayranı demektir.
Bir anime hayranı olabilmek için animelere ilgi duymak birinci şarttır. Genellikle sadece bir iki seri değil, genel olarak tüm animeler ilgi alanına giren kimselere denir. Bu kullanım şekli daha çok İngilizce'de yaygındır.
-R-
Resim Albümü:
Image album.
Japonya'da popüler anime ve manga serileri için hazırlanan ve eser ile ilgili resimlere, soundtrack (müzikler) vb. multimedia etkinliklerinin bulunduğu CD/DVD formatında dağıtılan eserlerdir. Özellikle fanatiklere hitap eder.
Ronin:
Japoca bir terimdir. Kimseye bağlı olmayan, herhangi bir lideri olmayan, kendi kurallarıyla yaşayan samuray anlamındadır.
-S-
Seiyuu:
Japonca Seslendirme sanatçısı.
Japon seslendirme aktör ve aktristleri için söylenen genel terimdir. Daha çok seslendirilen karakterle birlikte söylenir.
Shoujo:
Anime sanatının gerek çizim kalitesiyle gerek sahip olduğu hikayesiyle daha çok kızlara özel tasarlanan şeklidir.
Gülümsemeler ve arkadaşlıklar önemsenir, çizimler ve arkaplanlar daha hoş tasarlanır. Hikaye'de genellikle aşk ve romantizm öğelerine rastlanır. Japonya'daki animelere ilgi duyan kızların hayatlarındaki bir konu animeye yansıtılabilir.
Shoujo Ai:
Daha çok yetişkin genç kızlara (14+) hitap eden türdür.
Shounen:
Tarz olarak erkek çocuklarına hitap eder. Anlatılan konular onların ilgisini çekecek tarzdadır. Pokemon tipik bir örnektir.
Shounen Ai:
Yetişkin erkeklere yöneliktir.
Spoiler:
Tüm film, dizi ve benzeri sanatsal etkinliklerde olduğu gibi anime ve mangalarda da geçerli olan, konusu hakkında önemli noktaların anlatıldığı yazılardır. Bunlar genellikle gizli tutulmalı, eğer kullanıcı zaten ilgili anime ve manga hakkında bilgi biliyor ya da öğrenmek istiyorsa görebileceği şekilde ayarlanırlar...
-T-
TV Serisi:
Televizyonlarda yayınlanan animeler, gerek uzunluğu ile, gerek hazırlanış şekliyle orjinal versiyonuna göre farklılıklar gösterir.
TV serileri genellikle sezonlardan oluşur ve her sezon en az 12 bölümdür. Yaklaşık yarım saat süren bu yayınlar, popülerlik açısından daha iyi yere gelirler.
-V-
VHS:
İngilizce: Video Home System.
Video kasetleri. Artık günümüzde pek kullanılmasa da bu formatta dağıtılırdı animeler cd yaygınlaşmadan önce. Ayrıca Sony tarafından tasarlanmış BETA türü video kasetleri de bu kategoriye girebilir. Bunların boyutu VHS'ye göre daha küçüktür.
Günümüzde yok olmak üzere diyebiliriz.
-Y-
Yaoi:
Erkek erkeğe olan arkadaşlıkları konu edinir. Genellikle yetişkinlere yönelik ve çarpık ilişkileri konu alır.
Ayrıca fanfic eserlerde de kendini gösterir.
Yuri:
Kız-kız ilişkileri, arkadaşlıkları konu edinir. Lezbiyen tarzı birliktelikler konuların başını çeker ve yetişkinlere yöneliktir.
Kimse bu tarza ilgi duymaz ve çok az sayıda kullanılır.